lunes, 1 de marzo de 2010

Nueces, función endotelial y DM-2

Effects of Walnut Consumption on Endothelial Function in Type 2 Diabetic Subjects

A randomized controlled crossover trial

Abstract

OBJECTIVE
To determine the effects of daily walnut consumption on endothelial function, cardiovascular biomarkers, and anthropometric measures in type 2 diabetic individuals.

RESEARCH DESIGN AND METHODS
This study was a randomized, controlled, single-blind, crossover trial. Twenty-four participants with type 2 diabetes (mean age 58 years; 14 women and 10 men) were randomly assigned to one of the two possible sequence permutations to receive an ad libitum diet enriched with 56 g (366 kcal) walnuts/day and an ad libitum diet without walnuts for 8 weeks. Subjects underwent endothelial function testing (measured as flow-mediated dilatation [FMD]) and assessment of cardiovascular biomarkers before and after each 8-week treatment phase. The primary outcome measure was the change in FMD after 8 weeks. Secondary outcome measures included changes in plasma lipids, A1C, fasting glucose, insulin sensitivity, and anthropometric measures.

RESULTS
Endothelial function significantly improved after consumption of a walnut-enriched ad libitum diet compared with that after consumption of an ad libitum diet without walnuts (2.2 ± 1.7 vs. 1.2 ± 1.6%; P = 0.04). The walnut-enriched diet increased fasting serum glucose and lowered serum total cholesterol and LDL cholesterol from baseline (10.0 ± 20.5 mg/dl, P = 0.04; −9.7 ± 14.5 mg/dl, P < 0.01; and −7.7 ± 10 mg/dl, P < 0.01, respectively), although these changes were not significant compared with those for an ad libitum diet without walnuts. There were no significant changes in anthropometric measures, plasma A1C, and insulin sensitivity.

CONCLUSIONS
A walnut-enriched ad libitum diet improves endothelium-dependent vasodilatation in type 2 diabetic individuals, suggesting a potential reduction in overall cardiac risk.

RESUMEN EN ESPAÑOL
Una dieta equilibrada enriquecida con nueces ayuda a mejorar la función endotelial y, por tanto, la salud cardiovascular en diabéticos tipo 2, según el  estudio coordinado por David L Katz, del Centro de Investigación y Prevención Yale-Griffin, Connecticut, que se publica en el último número de Diabetes Care.

En el mismo el citado grupo ha estudiado la evolución de 24 adultos con diabetes tipo 2 que consumieron 56 gramos diarios de nueces dentro de su dieta normal durante ocho semanas, para luego continuar con su dieta habitual durante otro periodo de similar y poder establecer así la comparación de ambas pautas alimentarias.

Los resultados del estudio demuestran una mejora en la función endotelial cuando los participantes consumieron habitualmente nueces en su dieta frente a cuando las excluían de su dieta habitual. Este es un indicador importante ya que el endotelio representa el primer punto de referencia cuando hablamos de enfermedades cardiovasculares.

Los participantes en el estudio no ganaron peso durante el periodo de seguimiento, lo que demuestra que las nueces son adecuadas en la dieta diaria con personas propensas a ganar peso.

Ajuste dietético

Los 56 gramos diarios de nueces equivalen a aproximadamente 350 calorías y durante el estudio se ofrecieron las indicaciones necesarias a los pacientes para que pudieran ajustar sus dietas y controlar el consumo de las calorías extras que representaban añadir las nueces.

Del trabajo se desprende que la dieta enriquecida con nueces también mejora la glucosa en ayunas, el colesterol total y las lipoproteínas de baja densidad. Estos cambios no se observaron cuando los pacientes no incluía nueces en su dieta habitual. Tampoco se registraron cambios significativos en las medidas antropométricas, en los niveles plasmáticos de HbA1c y en la sensibilidad a la insulina.

Yingying Ma, et al. Effects of Walnut Consumption on Endothelial Function in Type 2 Diabetic Subjects. Diabetes Care 2010; 33: 227-232).



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