miércoles, 16 de septiembre de 2009

Cuatro conductas saludables aumentan en 14 años la expectativa de vida

Cuatro conductas saludables aumentan en 14 años la expectativa de vida
Combined Impact of Health Behaviours and Mortality in Men and Women: The EPIC-Norfolk Prospective Population Study
Background
There is overwhelming evidence that behavioural factors influence health, but their combined impact on the general population is less well documented. We aimed to quantify the potential combined impact of four health behaviours on mortality in men and women living in the general community.
Methods and Findings
We examined the prospective relationship between lifestyle and mortality in a prospective population study of 20,244 men and women aged 45–79 y with no known cardiovascular disease or cancer at baseline survey in 1993–1997, living in the general community in the United Kingdom, and followed up to 2006. Participants scored one point for each health behaviour: current non-smoking, not physically inactive, moderate alcohol intake (1–14 units a week) and plasma vitamin C >50 mmol/l indicating fruit and vegetable intake of at least five servings a day, for a total score ranging from zero to four. After an average 11 y follow-up, the age-, sex-, body mass–, and social class–adjusted relative risks (95% confidence intervals) for all-cause mortality(1,987 deaths) for men and women who had three, two, one, and zero compared to four health behaviours were respectively, 1.39 (1.21–1.60), 1.95 (1.70–-2.25), 2.52 (2.13–3.00), and 4.04 (2.95–5.54) p < 0.001 trend. The relationships were consistent in subgroups stratified by sex, age, body mass index, and social class, and after excluding deaths within 2 y. The trends were strongest for cardiovascular causes. The mortality risk for those with four compared to zero health behaviours was equivalent to being 14 y younger in chronological age.
Conclusions
Four health behaviours combined predict a 4-fold difference in total mortality in men and women, with an estimated impact equivalent to 14 y in chronological age.
Bibliografía: Khaw K-T, Wareham N, Bingham S, Welch A, Luben R, et al. (2008) Combined Impact of Health Behaviours and Mortality in Men and Women: The EPIC-Norfolk Prospective Population Study. PLoS Med 5(1): e12. doi:10.1371/journal.pmed.0050012
Resúmen:
No fumar, consumir alcohol de manera moderada, practicar ejercicio y comer cada día una cantidad suficiente de fruta y verdura son la clave para vivir más tiempo
Las personas que no fuman, practican ejercicio, consumen cantidades moderadas de alcohol y cinco platos o piezas de fruta o verdura diariamente viven una media de 14 años más que las personas que no adoptan ninguno de estos hábitos saludables.
Es lo que se concluye es este estudio.
Los participantes del estudio fueron 20.000 varones y mujeres de Norfolk (Reino Unido) con edades comprendidas entre los 45 y los 79 años. Ninguno de ellos presentaba cáncer o enfermedad cardiocirculatoria cuando fueron reclutados entre 1993 y 1997. Todos rellenaron un cuestionario sobre los cuatro hábitos contemplados en la investigación: tabaquismo, actividad física, consumo de alcohol y consumo de fruta y verdura.
Cada participante obtuvo una puntuación entre 0 y 4 en función de la cantidad de conductas saludables que seguía al inicio del estudio. Los resultados muestran que en el período de seguimiento de 11 años, las personas con una puntuación de cero –aquellas que no seguían ninguna de las cuatro conductas saludables investigadas- tuvieron cuatro veces más probabilidades de morir que aquellas que tenían una puntuación de 4.

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