Dietary Supplements and Mortality Rate in Older Women
The Iowa Women's Health Study
Jaakko Mursu, PhD; Kim Robien, PhD; Lisa J. Harnack, DrPH, MPH; Kyong Park, PhD; David R. Jacobs Jr, PhD
Arch Intern Med. 2011;171(18):1625-1633. doi:10.1001/archinternmed.2011.445
Background
Although dietary supplements are commonly taken to prevent chronic disease, the long-term health consequences of many compounds are unknown.
Methods
We assessed the use of vitamin and mineral supplements in relation to total mortality in 38 772 older women in the Iowa Women's Health Study; mean age was 61.6 years at baseline in 1986. Supplement use was self-reported in 1986, 1997, and 2004. Through December 31, 2008, a total of 15 594 deaths (40.2%) were identified through the State Health Registry of Iowa and the National Death Index.
Results
In multivariable adjusted proportional hazards regression models, the use of multivitamins (hazard ratio, 1.06; 95% CI, 1.02-1.10; absolute risk increase, 2.4%), vitamin B6 (1.10; 1.01-1.21; 4.1%), folic acid (1.15; 1.00-1.32; 5.9%), iron (1.10; 1.03-1.17; 3.9%), magnesium (1.08; 1.01-1.15; 3.6%), zinc (1.08; 1.01-1.15; 3.0%), and copper (1.45; 1.20-1.75; 18.0%) were associated with increased risk of total mortality when compared with corresponding nonuse. Use of calcium was inversely related (hazard ratio, 0.91; 95% confidence interval, 0.88-0.94; absolute risk reduction, 3.8%). Findings for iron and calcium were replicated in separate, shorter-term analyses (10-year, 6-year, and 4-year follow-up), each with approximately 15% of the original participants having died, starting in 1986, 1997, and 2004.
Conclusions
In older women, several commonly used dietary vitamin and mineral supplements may be associated with increased total mortality risk; this association is strongest with supplemental iron. In contrast to the findings of many studies, calcium is associated with decreased risk.
Otros artículos relacionados:
n Suplementación con altas dosis de vitamina E está asociado con incremento de todas las causas de mortalidad
§ ACP J Club. 2005 Jul-Aug;143(1):1.
n Altas dosis de suplementos de Vitamina E (> o =400 IU/d) puede incrementar todas las causas de mortalidad y deben de ser evitadas
§ Ann Intern Med. 2005 Jan 4;142(1):37-46. Epub 2004 Nov 10.
Mi comentario:
en los últimos años se han publicado muchos artículos que han investigado la relación de los suplementos de vitaminas y las enfermedades cardiovasculares y la mortalidad en general, no demostrando un claro beneficio de las mismas, por el contrario parece haber un aumento de la mortalidad. Si tomamos en cuenta que en los Estados Unidos una de cada tres personas consumen vitaminas, podemos inferir un consumo similar en nuestras poblaciones, de donde es muy importante que tomemos conciencia de la nuevas informaciones que nos están llegando y comencemos a darle a nuestros pacientes una buen plan educacional, donde incluyamos cambios en los hábitos de vida y especialmente en la relacionado al ejercicio y a una buena dieta, ya que incuestionablemente la Dieta del Mediterráneo se asocia a menos mortalidad cardiovascular y en nuestro continente podemos usar la Pirámide Nutricional Latinoamericana, que es una adaptación de la misma a los alimentos que consumimos y que contiene la cantidad suficiente de vitaminas y minerales que necesitamos diariamente. Con respecto al calcio, he encontrado artículos con diferentes informaciones, por lo que tengo que hacer una revisión del tema.
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