viernes, 4 de septiembre de 2009

Alcohol y demencia

Alcohol Consumption as a Risk Factor for Dementia and Cognitive Decline: Meta-Analysis of Prospective Studies
Kaarin J Anstey,el al. American Journal of Geriatric Psychiatry: July 2009 - Volume 17 - Issue 7 - pp 542-555doi: 10.1097/JGP.0b013e3181a2fd07. Critical Review Article

The relationships between alcohol consumption and dementia and cognitive decline were investigated in a systematic review including meta-analyses of 15 prospective studies.
Follow-ups ranged from 2 to 8 years.
Meta-analyses were conducted on samples including 14,646 participants evaluated for Alzheimer disease (AD), 10,225 participants evaluated for vascular dementia (VaD), and 11,875 followed for any type of dementia (Any dementia).
The pooled relative risks (RRs) of AD, VaD, and Any dementia for light to moderate drinkers compared with nondrinkers were 0.72 (95% CI = 0.61-0.86), 0.75 (95% CI = 0.57-0.98), and 0.74 (95% CI = 0.61-0.91), respectively.
When the more generally classified drinkers, were compared with nondrinkers, they had a reduced risk of AD (RR = 0.66, 95% CI = 0.47-0.94) and Any dementia (RR = 0.53, 95% CI = 0.53-0.82) but not cognitive decline.
There were not enough data to examine VaD risk among drinkers.
Those classified as heavy drinkers did not have an increased risk of Any dementia compared with nondrinkers, but this may reflect sampling bias.
Our results suggest that alcohol drinkers in late life have reduced risk of dementia. It is unclear whether this reflects selection effects in cohort studies commencing in late life, a protective effect of alcohol consumption throughout adulthood, or a specific benefit of alcohol in late life.
Copyright © 2009 American Association for Geriatric Psychiatry
Resumen:
Las personas mayores que consumen cantidades moderadas de alcohol son menos propensas a desarrollar demencia que los abstemios, según ha constatado una revisión llevada a cabo por investigadores de la Universidad Nacional de Australia y publicada en el último número de la revista American Journal of Geriatric Psychiatry (2009;17:542-555).

Los autores, dirigidos por la Dra. Kaarin Anstey, analizaron los resultados de varios estudios que incluyeron a 10.000 personas de todo el planeta. Y como explica la Dra. Anstey, “hallamos que los bebedores leves a moderados eran un 28% menos propensos a desarrollar enfermedad de Alzheimer que los no bebedores”.

De la misma manera, los bebedores leves a moderados también eran un 25% menos proclives a padecer demencia vascular y un 26% menos propensos a desarrollar demencia”.

Los autores afirman que no está claro por qué la ingesta moderada de alcohol reduce el riesgo de demencia, pero sugieren que podría estar vinculado con un efecto protector de la bebida sobre la inflamación y la enfermedad cardíaca o con los beneficios de la interacción social asociados con el alcohol.

Por último, el estudio también reveló que la relación entre el alcohol y la demencia era igual en hombres y mujeres, pero no analizó el tipo de bebida consumida o si los resultados eran los mismos en el caso de los jóvenes.

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